Tendinte in moda: Ce se poarta toamna iarna 2010 2011 ?

Directii majore toamna iarna 2010-2011
Stil militar Piesa cheie a sezonului este bluzonul militar englez de aviator din al doilea razboi mondial realizat din piele/blana/lâna (Burberry), jachetele de ofiter si nuanta kaki regasita in extrem de multe colectii.
Stil casual homewear Silueta feminina de toamna este relaxata, feminina si confortabila, uneori cu elemente masculine epurate sau elemente homewear (capot, molton, pijama de lux, rochii petrecute) la Céline, Barbara Bui, Jean Paul Gaultier, Diane von Furstenberg.
Stil retro chic Anii 80 cu umerii accentuati sunt inlocuiti de o noua feminitate, eleganta si stilata care are la baza forme/siluete din 3 decade distincte: anii 50 le Prada, Antonio Marras, Marc Jacobs, Louis Vuitton, anii 60 la Hermès si Miu Miu si in final anii 70 la unele siluete masculin feminin cu talie inalta (Balmain, Chloé, Gucci).
Eleganta etnica Imprimeul etnic african, tipic sezoanelor de vara este acum declinat in versiune autumnala pe tricotaje si pantaloni (Jean Paul Gaultier, John Galliano, Lanvin) in timp ce stilul "arctic" eschimos este folosit de Chanel.

Materialele la moda: blana multa (Chanel, YSL, Viktor&Rolf), piele (Dior, Hermès), lurex (Balmain), brocart (Balmain), catifea (Armani), tricotaje mari (Dior, Prada), dantela (Givenchy, Gucci, Céline).
Imprimeurile in tendinte: carouri de toate tipurile (Prince-de-Galles la Marc Jacobs si Dries Van Noten, tartan la Comme des Garçons), etnic african (Jean Paul Gaultier), jacquard pe tricotaje (Marc Jacobs, D&G, Paul Smith).
Accesorii si detalii in tendinte: boots pina la jumatatea gambei, escarpin cu vârf ascuti, cizme de blana (Chanel, D&G), mocasini cu tocuri (Balenciaga), cizmele inalte de muschetari (Dior, Hermès), poseta tip First Lady (Dior, Louis Vuitton, Chloé), sosete inalte (Dior), curea fina (Marc Jacobs).
Piese must have: bluzon de aviator, combi salopeta, capa, palaria melon, escarpin cu vârf ascutit, sosete inalte, cizme de muschetar, rochia lunga stil bobo (Kenzo, Ralph Lauren), o piesa homewear, jacheta army, fusta anii 60 cu talie inalta, vesta de lâna purtata cu rochie, imprimeuri retro (carouri, jacquard, pied de poule)
Stil de evitat: negru total, imprimeuri grafice alb negru, jeans in total look, stil marinar


Exemplu de jacheta brocart de la Balmain pentru tendinta textile pretioase, catifea, stil princiar.


Biroul de prognozare a tendintelor de la Paris Nelly Rodi a rezumat pentru târgul danez CIFF (inainte de showuri) tendintele pentru sezonul toamna iarna 2010-2011 in 4 mari directii:

Body Performance propune o cromatica grafica si neutra cu nude/skin, pasteluri, mov, accente tonice de oranj, coral luminos, brun. Textilele pun accent pe comfort, sunt suple, usoare, sofisticate (matasuri, tricotaje moi, bumbac catifelat, piele, efect second skin). Silueta este invaluitoare, pantaloni de fitness, jogging, si elemente sport.
Trady Twist propune un stilul retro sustinut de o cromatica englezeasca (camel, verde albastrui, gri, burgund, accente vii de "cupcake" ca roz, marmelada, anason, afine), materiale nobile si traditionale (tweed, lâna, Prince de Galles, tartan, jacquard, paisley), uneori opulente si ornamentale (stil tapiserie secol 18, brocart, culori somptuoase catifelate de violet, albastru Prusia, ocru, caramiziu, bronz) cu broderii aurite si insigne. Linia e militara si baggy cu influente baroce si de circ.
Rustic Roots este dominat de o paleta de verde si doua nuante industriale (gri si ciment rozaliu) alaturi de o paleta autumnala de rosu si struguri. Materialele sunt rustice si rafinate, confortabile si groase. Silueta e militara cu butonaj dublu.
Dark poetry mizeaza pe o paleta nocturna cu negru, antracit, cerneala, violet inchis, verde "halucinogen", accente de cupru si aur, cu materiale somptuoase, lâna casmir si efecte de deteriorare. Spiritul e rock cu jachete de parada, elemente punk grunge la jachete alaturi de imprimeuri stranii.
Planse culori si siluete in tendinte toamna iarna 2009-2010 in viziunea Nelly Rodi

Body Performance 
Trady Twist 
Rustic Roots 
Dark poetry 

Tendinte toamna iarna 2010 2011 in viziunea FB
"Moda ridica in continuare problema viitorului prin tendintele sale de eco-fashion, prin sublinierea necesitatii co-existentei in armonie a omului cu natura. in acelasi timp cauta solutii optime pentru a atinge dezideratele mereu actuale de caldura si confort, dar si necesitatea crescuta de atentie si liniste. Solutiile fashion tind sa urmeze ultimele manifestari de la cele de clima la cele socio-economice. Pe de alta parte, depasind dar si exploatand zona eco, ultimele realizari in domeniul tehnologiilor de specialitate permit tratarea tesaturilor utilizate si obtinerea de efecte speciale care confera noi aspecte si calitati materialitatilor folosite in creatie. Explorarile continua in moda, aducand noi fuzionari intre tehnicile utilizate in productie, cele industriale si cele manuale."
Trenduri principale:
-Military again, Leather fashion, Lenjerie & transparenta, Futurism, Androgin
Must have toamna-iarna 2010-2011:
-Cizmele inalte, ghetele, palariile, esarfele, jacheta de piele, blana
Trend futurist pe FB
"Materiale stralucitoare, science-fiction si super-eroi sunt principalele motive pe care le regasim in tendinta futurista a sezonului de toamna/iarna 2010-2011. [...] Influentele militare, se combina cu cele tribale. Civilizatiile antice sund aduse la lumina imbunatatite cu tuse moderne si transformate in razboinici ai viitorului. Colectii: Karl Lagerfeld, Luise Goldin, Versace, ThreeAsFour, Balmain, Viktor&Rolf."
Trend Nude - Transparenta si Lenjerie pe FB
"Underwear-ul, lenjeria, devine acum outwear, o tendinta in design abordata cu din ce in ce mai mult curaj si succes. Ceea ce trebuie punctat aici este extrema usurinta de a cadea in vulgar si cheap, dar designerii sunt cei care dau directia si tin foarte bine in mana controlul.[...] Transparentele si jocul de-a seductia din lenjerie si-a facut loc pe podium in colectiile de vestimentatie ale multor designeri. Dantela, voalul si broderia sunt cuvinte cheie ale creatiei lor. Colectii: Dolce&Gabanna, Stella McCartney, Julien McDonald, Preen, Bottega Veneta.

Exemple tendinte din colectiile de toamna iarna 2010 - 2011

Exemple tendinte toamna iarna 2010 - 2011 - stil Retro inspirat din decadele 50, 60 si 70 (imagini din ELLE)


Comentarii